tiistai 1. lokakuuta 2013

Hostelli on elämys!

Saimme elämys verkossa-teemaan liittyen yhtenä tehtävänantona kirjoittaa blogipostauksen aiheeseen liittyen. Päätin esitellä hostellien elämyksellisyyttä. Työskentelen kokous-, majoitus ja ravintolapalveluita tuottavassa yrityksessä nimeltä Linnasmäki Oy. Tarjoamme sekä hotelli- että hostellitasoista majoitusta ja hostellimme kuuluuu Suomen Rekeilymajajärjestöön (SRM).

Hostelli on osalle suomalaisista vielä verrattain vieras käsite ja osaksi tästä syystä SRM on lanseerannut sloganin Hostelli on elämys! Tällä pyritään saattamaan etenkin kotimaiset matkailijat tietoisiksi siitä, mitä kaikkea hostelli voi heille tarjota ja sen lisäksi sen yksi tärkeimpiä tehtäviä on  on erottautua hotelleista. Ja nimenomaan hostellien eduksi.

Mikä sitten on hostelli?


Hostelleiden tarkoitus on tarjota asiakkailleen elämyksellisyyttä etenkin siinä mielessä, että majoituksen lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus solmia sosiaalisia kontakteja kanssavieraisiin sekä henkilökuntaan. Majoitustoiminta on kaikilla muotoa epämuodollisempaa kuin hotelleissa. Ei sovi myöskään unohtaa, että hostellien hintataso on yleensä huomattavasti hotelleja alhaisempi, johtuen muun muassa siitä, että huonehinnassa ei ole "pakotettua" aamiaista ja sängyn joutuu usein petamaan itse. Kun tutustuu SRM:n julkaiseman Hostelliviestin "Mikä on Hostelli"-kirjoitukseen niin saa selvän kuvan, mistä on kyse.

Mielestäni SRM on toteuttanut onnistuneesti myös hiljattain uudistetut verkkosivunsa. Hostellia voit hakea muun muassa itseään kiinnostavien aktiviteettien pohjalta, mikä vahvistaa mielikuvaa siitä, että hostelli tarjoaa myös muita palveluja kuin pelkän majoituksen eikä hakuperusteena ole aina esimerkiksi hinta, mikä taas on ehkäpä tavallisin hakuperuste hotellia etsittäessä. Samalla sivulla voit myös lukea muiden hostelliasikkaiden vinkkejä vierailun arvoisista kohteista eri kaupungeissa ja muista tutustumisen arvoisista aktiviteeteistä.  Sivuilta löytyy myös reissukertomuksia, joista suosittelen lukemaan Kamilla Billiersin viimekesäisistä hostellikäynneistä. Tällaisten kirjoitusten voisi kuvitella herättelevän asiakkaan kiinnostuksen kyseistä majoitusmuotoa kohtaan!

Elämyksellisyys


Mielestäni SRM on tehnyt hyvää työtä ideoidessaan Hostelli on elämys! - sloganin. On lähdetty liikenteeseen sillä linjalla, että hostelli voi tarjota paljon enemmän kuin se tylsä perushotelli, jossa kaikki on niin kovin anonyymia ja yksityistä. Toki hostellistakin löytyy yksityisyyttä sitä kaipaaville, mutta sen tarjoamat mahdollisuudet tarjoavat hyvät edellytykset elämyksellisyyden kokemiseen jo pelkästään kohteen majoituksen osalta. Tiedän monia tuttuja, jotka ovat luoneet vuosia kestäviä ystävyyssuhteita muiden hostellivieraiden ja jopa henkilökunnan kanssa ja muistelevat reissuaikojaan lämmöllä.

SRM:n entinen pääsihteeri Ari J. Aalto kertoi pari vuotta sitten saksalaisesta Anneliese Lindneristä, joka oli vieraillut kymmeniä vuosia sitten hostellissa Helsingissä ja Hämeessä ja kirjoittanut vierailuista myös muistiinpanoissaan. Silloiset retkeilymajoijen palvelut tekivät saksalaisneitiin niin lähtemättömän vaikutuksen, että hänen siirtyessä ajasta ikuisuuteen muutamia vuosia sitten, oli hän testamentissaan määrännyt SRM:n yhdeksi edunsaajista. Tämä todistaa, että onnistuneet elämykset jättävät pysyvän muiston kokijaansa.

Kuva: www.hostellit.fi













1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen havainto, että suomalaiset eivät tunne Hostelli termiä. Mistä näin arvioitte?

    Täyttääkö hostelli elämyskolmion eri kriteerit?

    VastaaPoista